16/3/10

SEX AND THE CITY: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΚΡΑΧΤΗΣ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ!




Το Sex and the City είναι για τους άνδρες ό,τι είναι το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες. Ακαταλαβίστικο και βαρετό! Αν, σύμφωνα με πολλούς θεωρητικούς των Μέσων, στα γυναικεία προγράμματα κατατάσσονται σαπουνόπερες, κοινωνικές/πρωινές εκπομπές και εκπομπές life-style/κουτσομπολιού και στα ανδρικά προγράμματα ντοκιμαντέρ, ειδήσεις, αθλητικές εκπομπές, εκπομπές έρευνας και talk-shows, τότε συμπεραίνουμε ότι το Sex and the City είναι ένα αμιγώς γυναικείο θέαμα, με στοιχεία σαπουνόπερας και life-style. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της «ουδετεροποίησης» των τηλεοπτικών προγραμμάτων με απώτερο σκοπό τη διεύρυνση του τηλεοπτικού κοινού, την υψηλότερη τηλεθέαση και άρα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα.

Χωρίς ωστόσο να είναι τίποτε δεσμευτικό, μπορεί το target group της σειράς να είναι οι λευκές γυναίκες μεταξύ 18 και 34, αλλά βάσει πολλών ερευνών παρατηρήθηκε ενδιαφέρον από την πλευρά των ανδρών και των ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων. Το παραπάνω γεγονός δείχνει την γενική της απήχηση και την πιθανή ταύτιση πολλών ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας με τις ίδιες ιστορίες των πρωταγωνιστριών

H τετραμελής παρέα της Carrie, της Miranda, της Samantha και της Charlotte «πρωτο-συναντήθηκε» στο γνωστό coffee shop το 1998 στο καλωδιακό κανάλι ΗΒΟ. Μια σύντομη ιστορική αναδρομή μας δείχνει ότι το γυναικείο φύλο άρχισε να έχει λόγο στην τηλεόραση (κυρίως στην αμερικάνικη) από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα, μετά τον αγώνα των φεμινιστικών κινημάτων. Η σειρά ορόσημο της γυναικείας τηλεοπτικής φιγούρας ήταν «Οι άγγελοι του Τσάρλι» που και μόνο απ τον τίτλο γίνεται κατανοητή η ελάχιστη γυναικεία ανεξαρτησία! Αρκετά χρόνια αργότερα, προπομπός του Sex and the City (SATC) θεωρείται η αμερικάνικη σειρά Ally McBeal του καναλιού Fox, η προβολή της οποίας άρχισε ένα χρόνο πριν το SATC και άνοιξε το δρόμο για τις σειρές βασισμένες στις ανεξάρτητες, δυναμικές, σέξι και ανύπαντρες γυναίκες.

Το Sex and the City ήταν μια καινοτομία γιατί έδωσε για πρώτη φορά μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στον τρόπο που μιλάνε οι γυναίκες μεταξύ τους, είτε για το σεξ, τους άνδρες, τη δουλειά είτε για την καθημερινή ζωή γενικότερα. Καμιά άλλη τηλεοπτική σειρά, μέχρι τότε, δεν άγγιξε τα παραπάνω θέματα με την ίδια ανοιχτή και ξεκάθαρη προσέγγιση. Απενοχοποίησε το σεξ και ιδιαίτερα τις γυναικείες συζητήσεις γύρω απ’ αυτό, πρόβαλλε τη γυναικεία φιλία και έφερε στο προσκήνιο πολλά κοινωνικά θέματα, στηριγμένα σ’ ένα εύστοχης ματιάς σενάριο γεμάτο χιούμορ. Ο καρκίνος του μαστού, η στειρότητα, η τεχνητή γονιμοποίηση, η απιστία, η ανθρώπινη απώλεια και οι ανύπαντρες μητέρες είναι μερικά μόνο θέματα τα οποία προβλήθηκαν με την παράλληλη ανατροπή των στερεοτύπων που τα συνόδευαν μέχρι εκείνη την εποχή. Επιπρόσθετα, στη σειρά δεν προβλήθηκε σκόπιμα το επαγγελματικό περιβάλλον των πρωταγωνιστριών σε μεγάλο βαθμό, όπως στη σειρά Ally McBeal, διότι για τους σεναριογράφους θεωρήθηκε ότι η γυναικεία επαγγελματική ανεξαρτησία είχε ήδη κατακτηθεί. 

Σημαντική μνεία μπορεί να γίνει επίσης για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι πρωταγωνίστριες. Οι σεναριογράφοι, Michael Patrick King, Jenny Bicks, Cindy Chupack, Darren Star, κ.α –με την ελευθερία που ενδεχομένως προσφέρει ένα καλωδιακό κανάλι σαν το ΗΒΟ- εισχώρησαν στα σενάρια απαγορευμένες λέξεις και φράσεις που κανονικά δεν θα επέτρεπε το ΕΣΡ των ΗΠΑ (FCC), π.χ “absofuckinlutely” και “fuck buddy”. Μεταξύ των άλλων, αυτές οι λέξεις και φράσεις της σειράς αλλά και άλλες, όπως “frenemy”, καθιερώθηκαν αμέσως στην καθημερινή ομιλία μεταξύ των γυναικών.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στο SATC προβλήθηκαν και στερεότυπα που αφορούν στην αναπαράσταση της γυναικείας φύσης. Η ανασφαλής γυναίκα που τρέχει πίσω απ τους άνδρες για λίγη προσοχή ήταν μια εικόνα που «έπαιζε» καθ’ όλη την προβολή της σειράς, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο. Παράλληλα, η εμμονή των τεσσάρων λευκών πρωταγωνιστριών με τη εικόνα τους και την κατανάλωση, με κυρίαρχη την Carrie που είχε ξοδέψει 40.000 δολάρια για τα αγαπημένα της παπούτσια, καθώς και η επιφανειακή προσέγγιση της πραγματικότητας από τις τέσσερις φίλες είναι καθαρά στερεότυπα της γυναικείας εικόνας προβαλλόμενα ισχυρά από τα Μέσα. Σχετικά με το θέμα, η Sarah Sepulchre, δημοσιογράφος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης του Βελγίου, έχει γράψει : «Το SATC δεν κατάργησε τη χρήση των στερεοτύπων (ειδικότερα αυτά του φύλου), αλλά τα πολλαπλασίασε τόσο πολύ που μοιάζουν να διαφεύγουν από τη ηθικοπλαστική εντύπωση που βαραίνει κάποιες φορές τις σειρές».
Το SATC μπορεί να πρόβαλε στερεότυπα, είναι άλλωστε στη φύση των Μέσων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έκανε τη διαφορά. Η μεταφεμινιστική γυναίκα είχε τέτοιο βήμα για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία των τηλεοπτικών δρώμενων. 

Το παραπάνω κείμενο είναι κείμενο-κράχτης για άνδρες! Κάνω μια εργασία που αφορά στο ανδρικό κοινό του SATC και ψάχνω άνδρες που να έχουν δει έστω και λίγο τη σειρά με σκοπό να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο της έρευνας. Αν επίσης εσείς τα κορίτσια ξέρετε κάποιον που να έβλεπε τη σειρά θα βοηθούσατε πάρα πολύ. Αν είστε άνδρας και την έχετε δει ή αν είστε γυναίκα και ξέρετε καποιον που την έβλεπε μπορείτε να μου στείλετε μεηλ για να σας προωθήσω το ερωτηματολόγιο. 
I'm desperate and dateless!

11/3/10

Σκέφτομαι και γράφω: Όσα συνέβησαν τις δυο προηγούμενες εβδομάδες στην πραγματικότητα και στο μυαλό μου.





Πρόλογος 

Εχω πολύ καιρό να γράψω στο μπλογκ!
Στις δυο εβδομάδες που πέρασαν, έπαθα ράιτερζ μπλοκ και κρίση έμπνευσης ταυτόχρονα, μερικές φορές δεν ήξερα για ποιο από τα θέματα που μου ερχόντουσαν -ωσάν ουράνια επιφοίτηση- να πρωτογράψω!
Totally passive/aggressive dude!

Ο γκόμενος μου, η Αθηνά (λόγω μπακουροσύνης), μου είχε δώσει τη 1η και λίγη από τη 2η σεζόν του "How I met your mother". Στην αρχή ξενέρωνα με τον τύπο που θέλει συνέχεια να παντρευτεί [για όσους δεν ξέρουν από τη σειρά, οι πρωταγωνιστές είναι : ένα ζευγάρι-εξαρτημένοι ο ένας απ τον άλλον, ένας ορκισμένος εργένης (σαν τον Κωστόπουλο πριν τη Τζενούλα και πριν αρχίσει να μαγειρεύει μακαρονάδες στην Ελενίτσα), μια ανεξάρτητη γυναίκα και ο -εν λόγω- κολλημένος ρομαντικός που ψάχνει για νύφη στο κάθε στενό της Νέας Υόρκης. Ο τελευταίος διηγείται στα παιδιά του πως γνώρισε τη μάνα τους (γι αυτό και ο τίτλος) και όλοι μαζί κάνουν μια ωραία παρέα! A, και θεωρείται κωμωδία.] Μετά τη συνήθισα και τώρα δε βρίσκω την υπόλοιπη 2η σεζόν.

Εκτός του ότι αρχίζουν και κλείνουν τα τορεντσοσάιτ ένα-ένα, miniova, gamato και σήμερα το Blue White δεν ανοίγει καθόλου (!), η 2η σεζόν θεωρείται πλέον παλιά και δεν υπάρχουν seeds η leechers (δε ξέρω ποιο απ τα δυο προκαλεί έλλειψη but you get the point!) Εν τω μεταξύ, χτες το βράδυ είχα άλλη μια από τις τρομερές μου επιφοιτήσεις: κατάλαβα ότι ο άντρας του ζευγαριού, ο Μαρσαλ, έπαιζε και στο θρυλικό πλέον "Freaks and geeks"! Ήταν ο τύπος που έπαιζε ντραμς και ειχε κόλλημα με τον Πιτ Ταουνσεντ! (νομίζω!) Σημειωτέον, σ' αυτή τη σειρά άρχισε την καριέρα του ο James Franco! (σιελόρροια και πάω παρακάτω γιατί κούρασα!)

Κυρίως Θέμα

Τζούλια και βίντεο: 
Ψιλοκακή επίδοση κατα τη γνώμη μου! Της έλλειπε το πάθος, πηδούσε σα δημόσιος υπάλληλος! Αν ήταν τόσο επαγγελματικά στημένη η κλάψα της όπως και το βίντεο she would've pulled a Paris Hilton!

Νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης:
Το να προσπαθείς να ισορροπήσεις την οικονομική κατάσταση της χώρας μόνο με μείωση μισθών και αύξηση του Φ.Π.Α, χωρίς να είμαι ειδικός, δεν ακούγεται πολλά υποσχόμενο. Τα υπόλοιπα μέτρα που πήγαν? Ρητορική ερώτηση!

Πάντως, ήθελα να 'ξερα ποιοι είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να "θυσιάσουν" το μισθό ή τη σύνταξή τους "για το καλό του τόπου"! Βρέθηκαν δυο-τρία άτομα, και αν, (συνταξιούχοι σε ηλικία, βλ. τον Ζορό-Ψωμιάδη) ακόμα κολλημένα στην εποχή του Ανδρέα και η επικοινωνιακή ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ μας τους έχει φορέσει κολάρο!

Περιοδικό Focus:
Μερικοί Έλληνες πολιτικοί (κι όχι μόνο) φαίνεται πως μπέρδεψαν την απόλυτη εξάρτηση και συμπνοια των ελληνικών Μέσων και της πολιτικής με τη γερμανική πραγματικότητα. Άλλο περιοδικό και επιλογή αρχισυντάκτη και άλλο πολιτική.

Συμπέρασμα:

Έφτιαξα το πιο νόστιμο, ζουμερό και πανεύκολο κέικ σοκολάτας! [Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά! Έβλεπα το 10-1 (ή τους ΚαμεροΧαριτάτους) και σημείωνα τη συνταγή από την Αργυρώ, αλλά δε την πρόλαβα ολόκληρη! Έγινα μια χαρωπή νοικοκυρά που έχει στενή επαφή με τον κόσμο που "μπαίνει" στο σπίτι της και πήρα τηλέφωνο στο κανάλι για να συμπληρώσω τα κενά! Ευτυχώς μ' ενημέρωσαν πως η συνταγή θα ανεβαινε στο site μετα τη μία!] Η συνταγή και το βιντεο! Αν θέλετε κάτι γλυκό και εύκολο αξίζει τον κόπο, είναι γρήγορο και πάμφθηνο!

Επίσης, τα "Κοριτσια για σπίτι" ειναι σαν τις Sugababes. Η σύνθεση δεν μένει ποτέ ίδια.


Τις επόμενες ροχάλες μετά το παριζάκι-μυξοχλαπάτσα, προβλέπω να μαζεύει το Dirollo.


Ακόμη, δε θα μπορούσα να πάρω μέρος στο διαγωνισμό "Playmate of the year" και να θελα. Έχω ξεπεράσει τα 25! (25= όριο ηλικίας)


Εν κατακλείδι, μια βραδιά που δε μ' έπαιρνε ο ύπνος έπεσα πάνω σε b movie (ή καλύτερα z movie που λέμε και με την αδερφή μου) με τον Ρίτσαρντ Γκρέκο! Έφερνε σε αποτυχημένο έγκλημα στο Οριεντ Εξπρες. Ω ναι! Η δράση εκτυλισσόταν πάνω σε τραίνο, μόνο που είχαν ξεχάσει να προσθέσουν τον ήχο κίνησης του τραίνου πάνω στις ράγες και μέσα στα βαγόνια -πέρα από τις συζητήσεις των πρωταγωνιστών- επικρατούσε η ηρεμία της Διονυσίου Αεροπαγίτου! Αναπόλησα τις μέρες του Μπουκερ και τότε που ο Γκρεκο είχε έρθει καλεσμένος στο Μπραβο καβάλα σε μια μηχανή! Και επιτέλους με πήρε ο ύπνος!

[(Πολλές παρενθέσεις και αγκύλες!) ooooops!]