16/3/10

SEX AND THE CITY: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΚΡΑΧΤΗΣ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ!




Το Sex and the City είναι για τους άνδρες ό,τι είναι το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες. Ακαταλαβίστικο και βαρετό! Αν, σύμφωνα με πολλούς θεωρητικούς των Μέσων, στα γυναικεία προγράμματα κατατάσσονται σαπουνόπερες, κοινωνικές/πρωινές εκπομπές και εκπομπές life-style/κουτσομπολιού και στα ανδρικά προγράμματα ντοκιμαντέρ, ειδήσεις, αθλητικές εκπομπές, εκπομπές έρευνας και talk-shows, τότε συμπεραίνουμε ότι το Sex and the City είναι ένα αμιγώς γυναικείο θέαμα, με στοιχεία σαπουνόπερας και life-style. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της «ουδετεροποίησης» των τηλεοπτικών προγραμμάτων με απώτερο σκοπό τη διεύρυνση του τηλεοπτικού κοινού, την υψηλότερη τηλεθέαση και άρα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα.

Χωρίς ωστόσο να είναι τίποτε δεσμευτικό, μπορεί το target group της σειράς να είναι οι λευκές γυναίκες μεταξύ 18 και 34, αλλά βάσει πολλών ερευνών παρατηρήθηκε ενδιαφέρον από την πλευρά των ανδρών και των ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων. Το παραπάνω γεγονός δείχνει την γενική της απήχηση και την πιθανή ταύτιση πολλών ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας με τις ίδιες ιστορίες των πρωταγωνιστριών

H τετραμελής παρέα της Carrie, της Miranda, της Samantha και της Charlotte «πρωτο-συναντήθηκε» στο γνωστό coffee shop το 1998 στο καλωδιακό κανάλι ΗΒΟ. Μια σύντομη ιστορική αναδρομή μας δείχνει ότι το γυναικείο φύλο άρχισε να έχει λόγο στην τηλεόραση (κυρίως στην αμερικάνικη) από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα, μετά τον αγώνα των φεμινιστικών κινημάτων. Η σειρά ορόσημο της γυναικείας τηλεοπτικής φιγούρας ήταν «Οι άγγελοι του Τσάρλι» που και μόνο απ τον τίτλο γίνεται κατανοητή η ελάχιστη γυναικεία ανεξαρτησία! Αρκετά χρόνια αργότερα, προπομπός του Sex and the City (SATC) θεωρείται η αμερικάνικη σειρά Ally McBeal του καναλιού Fox, η προβολή της οποίας άρχισε ένα χρόνο πριν το SATC και άνοιξε το δρόμο για τις σειρές βασισμένες στις ανεξάρτητες, δυναμικές, σέξι και ανύπαντρες γυναίκες.

Το Sex and the City ήταν μια καινοτομία γιατί έδωσε για πρώτη φορά μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στον τρόπο που μιλάνε οι γυναίκες μεταξύ τους, είτε για το σεξ, τους άνδρες, τη δουλειά είτε για την καθημερινή ζωή γενικότερα. Καμιά άλλη τηλεοπτική σειρά, μέχρι τότε, δεν άγγιξε τα παραπάνω θέματα με την ίδια ανοιχτή και ξεκάθαρη προσέγγιση. Απενοχοποίησε το σεξ και ιδιαίτερα τις γυναικείες συζητήσεις γύρω απ’ αυτό, πρόβαλλε τη γυναικεία φιλία και έφερε στο προσκήνιο πολλά κοινωνικά θέματα, στηριγμένα σ’ ένα εύστοχης ματιάς σενάριο γεμάτο χιούμορ. Ο καρκίνος του μαστού, η στειρότητα, η τεχνητή γονιμοποίηση, η απιστία, η ανθρώπινη απώλεια και οι ανύπαντρες μητέρες είναι μερικά μόνο θέματα τα οποία προβλήθηκαν με την παράλληλη ανατροπή των στερεοτύπων που τα συνόδευαν μέχρι εκείνη την εποχή. Επιπρόσθετα, στη σειρά δεν προβλήθηκε σκόπιμα το επαγγελματικό περιβάλλον των πρωταγωνιστριών σε μεγάλο βαθμό, όπως στη σειρά Ally McBeal, διότι για τους σεναριογράφους θεωρήθηκε ότι η γυναικεία επαγγελματική ανεξαρτησία είχε ήδη κατακτηθεί. 

Σημαντική μνεία μπορεί να γίνει επίσης για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι πρωταγωνίστριες. Οι σεναριογράφοι, Michael Patrick King, Jenny Bicks, Cindy Chupack, Darren Star, κ.α –με την ελευθερία που ενδεχομένως προσφέρει ένα καλωδιακό κανάλι σαν το ΗΒΟ- εισχώρησαν στα σενάρια απαγορευμένες λέξεις και φράσεις που κανονικά δεν θα επέτρεπε το ΕΣΡ των ΗΠΑ (FCC), π.χ “absofuckinlutely” και “fuck buddy”. Μεταξύ των άλλων, αυτές οι λέξεις και φράσεις της σειράς αλλά και άλλες, όπως “frenemy”, καθιερώθηκαν αμέσως στην καθημερινή ομιλία μεταξύ των γυναικών.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στο SATC προβλήθηκαν και στερεότυπα που αφορούν στην αναπαράσταση της γυναικείας φύσης. Η ανασφαλής γυναίκα που τρέχει πίσω απ τους άνδρες για λίγη προσοχή ήταν μια εικόνα που «έπαιζε» καθ’ όλη την προβολή της σειράς, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο. Παράλληλα, η εμμονή των τεσσάρων λευκών πρωταγωνιστριών με τη εικόνα τους και την κατανάλωση, με κυρίαρχη την Carrie που είχε ξοδέψει 40.000 δολάρια για τα αγαπημένα της παπούτσια, καθώς και η επιφανειακή προσέγγιση της πραγματικότητας από τις τέσσερις φίλες είναι καθαρά στερεότυπα της γυναικείας εικόνας προβαλλόμενα ισχυρά από τα Μέσα. Σχετικά με το θέμα, η Sarah Sepulchre, δημοσιογράφος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης του Βελγίου, έχει γράψει : «Το SATC δεν κατάργησε τη χρήση των στερεοτύπων (ειδικότερα αυτά του φύλου), αλλά τα πολλαπλασίασε τόσο πολύ που μοιάζουν να διαφεύγουν από τη ηθικοπλαστική εντύπωση που βαραίνει κάποιες φορές τις σειρές».
Το SATC μπορεί να πρόβαλε στερεότυπα, είναι άλλωστε στη φύση των Μέσων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έκανε τη διαφορά. Η μεταφεμινιστική γυναίκα είχε τέτοιο βήμα για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία των τηλεοπτικών δρώμενων. 

Το παραπάνω κείμενο είναι κείμενο-κράχτης για άνδρες! Κάνω μια εργασία που αφορά στο ανδρικό κοινό του SATC και ψάχνω άνδρες που να έχουν δει έστω και λίγο τη σειρά με σκοπό να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο της έρευνας. Αν επίσης εσείς τα κορίτσια ξέρετε κάποιον που να έβλεπε τη σειρά θα βοηθούσατε πάρα πολύ. Αν είστε άνδρας και την έχετε δει ή αν είστε γυναίκα και ξέρετε καποιον που την έβλεπε μπορείτε να μου στείλετε μεηλ για να σας προωθήσω το ερωτηματολόγιο. 
I'm desperate and dateless!

25 σχόλια:

amalthia είπε...

χαχα τυχερούλα! το έβλεπα πολλές φορές με τον φίλο μου!

σού'ρχεται μέηλ!!

δεν έχω όρεξη να αναλύσω τα του SATC είναι τόσα πολλά που έχω να πω!!

και καλά και πολλά κακά!όπως το οτι μου τη σπάει η ηλίθια Κάρι,με υις γκριμάτσες της,την ανασφάλεια,την μαλακία που την δέρνει,το κίτς πανάκριβο και γελοίο ντύσιμο της κλπ κλπ

bourboulithres είπε...

Ευχαριστώ πολύ amalthiaki!
:))))))

Και γω τώρα που το ξαναβλέπω διαπιστώνω ότι η Καρι ειναι για πολλές σφαλιάρες, κακομαθημένη, μπιτς και τρομερα ενοχλητική!

bourboulithres είπε...

Να πω ότι ο τίτλος του κειμένου είναι

"SEX AND THE CITY:
Καινοτομία ή επανάληψη στερεοτύπων?"

Δεν μπορώ να κάνω επεξεργασία γιατί το μπλογκερ δε φορτώνει το κείμενο ξανα!

Now everything makes sense!
(my ass!)

cranky owl είπε...

Θα ρωτήσω και θα σου πω αν βρω κάποιον, στο άμεσο περιβάλλον μου όλοι το κοροιδεύανε, ή νομίζανε ότι πρωταγωνίστρια είναι η Σαμάνθα, ή ότι ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι η Σαμάνθα!

bourboulithres είπε...

αχαχαχαχαχα
Απ ό,τι έχω καταλάβει μέχρι στιγμής, όλοι οι άνδρες έχουν τρομερό κολλημα με τη Σαμάνθα, τη βλέπουν σα να ήταν δικός τους ανθρωπος, "αντρακι"! (τι σιχαίνομαι αυτη τη λέξη!)

Ευχαριστώ πολύ cranky owl μου!
Είσαι πολύ καλή!!!
Ου Ου Ου!
:)))))))

Pink_Fish είπε...

το βλέπω ακόμα και σήμερα, αν είμαι ξύπνια την ώρα που το προβάλλει ο ALPHA. Είναι πανέξυπνο σίριαλ, αν και η πραγματικότητα που προβάλλει δε συνάδει με τα ελληνικά δεδομένα. Αλλά, παρακολουθείται ευχάριστα. Κάθε μια από τις πρωταγωνίστριες είχε μια άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, το ίδιο και οι άντρες, που ήταν λίγο κομπάρσοι στο σίριαλ. Το βλέπει που και που ο άντρας μου μαζί μου, και το κοροιδεύει φρικτά. Δε μπορεί να καταλάβει τι βρίσκουμε εμείς οι γυναίκες σε αυτό το σίριαλ...

bourboulithres είπε...

Και γω το βλεπω ακόμα, μετα από τοσες φορές που το χω δει!
Τωρα τελευταία διαπιστώνω τι είναι αυτο που μ' ενοχλει στη σειρά! Βρίσκω τρομερά εκνευριστική την Καρι και την κακομαθημένη της συμπεριφορά!

χαχαχα
Γι αυτο και εμεις (ως ομάδα) θέλαμε να κάνουμε εργασία πάνω στο ανδρικο κοινό. Θελουμε να αποκρυπτογραφήσουμε την ανδρική σκέψη!

Γαλάτεια είπε...

Ασχετο....αλλα καθολου δεν μάρεσει αυτη!....η Sarah Jessica Parker...πως τη λενε......
Καλησπερουδια! :))

bourboulithres είπε...

axaxaxaxaxaxaxaxa

Kissy kissy Madame!
:)))))

TheCurlySue είπε...

40.000 σε παπουτσια στο επεισόδιο που της έκανε έξωση ο Έινταν

Μέχρι το τέλος καμια εξηνταριά μες στο νερό :P

bourboulithres είπε...

AXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

Πόσο δίκιο έχεις!
:))

Λενα είπε...

Πολυ informative το κείμενο(μου αρεσε πολυ).Αν κ αρχισα να το βλεπω αρκετα καθυστερημενα σε σχεση με το υπολοιπο κοινο της Ελλαδας, εχω γινει μεγαλη fan οπως ξερεις!
Extreme για τα ελληνικα δεδομενα αλλα πολυ χαλαρωτικο μετα απο μια κουραστικη μερα.
Εστειλες στον αδερφο μου,το εβλεπε!
Υ.Γ Επιτελους εβαλες μουσικη π τν ξερω κι εγω!Οατν αρχισε δε το 2ο κομματι νομιζα οτι χτυπουσε το κινιτο μου!

bourboulithres είπε...

Thx Miss Helen!
:)
(Και μιας και ανεφερες το κεμενο, νομιζω ότι καλύτερος τίτλος θα ήταν "Sex and the city: Επανάσταση της γυναικείας μορφής ή επανάληψη στερεοτύπων" που είχα πρωτοβάλει αλλα μετα δεν μπορούσα να το κάνω επεξεργασία!)

Εγώ πάλι, δε νομίζω οτι τόσο εξτριμ για τα ελληνικά δεδομένα.

Στον Λευτέρη έστειλα πρωτο-πρωτο, στο χω πει!

χαχαχα
Το πρωτο τραγούδι ειναι απο το σάουντρακ της ταινίας Νο.2.

panos srpk είπε...

Υπαρχει και η αντρικη εκδοχη στην εν λογω σειρα! Ειναι το Entourage!
Περα απ'αυτο ομως σκεψου οτι οσο θελετε εσεις να αποκρυπτογραφησετε το ανδρικο μυαλο, αλλο τοσο θελουμε εμεις να αποκρυπτογραφησουμε το γυναικειο! Γιατι ειναι πιο περιπλοκο, διπλοπροσωπο και λιγακι ανωμαλο. Και αν διαφωνειτε μαζι μου, εχω επιχειρηματα. Το νου σας!

cranky owl είπε...

Καλημέρα Μπουρμπουλίνα! Στεναχωριέμαι που δε μπορώ να βοηθήσω!! Δεν βρίσκω κανέναν που να το έβλεπε, ούτε ένα επεισόδιο ολόκληρο! Τι μαλάκες!!! χαχαχαχαχααα! (Μου είπανε όμως να κάνεις έρευνα για τον Dexter). Ωραία μουσικούλα!

bourboulithres είπε...

sarper?

Ακουστα την εχω τη σειρά! Ενδιαφερουσα ακούγεται! Αν τη δω πουθενα θα τη κατεβάσω!
χαχαχαχα
Διπλοπρόσωπο και ανώμαλο ε?
Μερικες φορές σκέφτομαι ότι όλα έχουν να κάνουν με βάση τον άνθρωπο και όχι το φύλο. Αλλά πάλι σκέφτομαι οτι βιολογικα οι ΧΧ διαφέρουν απο τους ΧΨ, οπότε θα έχει συνέπειες στη συμπεριφορά! Τι να πω και πάλι που το ανέφερα μπερδεύτηκα!
χαχαχαχα
Θα έχω το νου μου πάντως σε περίπτωση που θελήσεις να αναλύσεις!
:)

bourboulithres είπε...

cranky owl μου, μη στεναχωριέσαι καθόλου! Και μόνο που ρώτησες ήταν μεγάλη βοήθεια και σ ευχαριστώ πολύ γι αυτο. :)))))))))
Σιγα-σιγα μαζεύονται ερωτηματολόγια!

χαχαχαχαχαχαχα
Εντάξει, την επόμενη φορά έχει σειρά ο Dexter!

Thx cranky owl μου!

Ps. Ειδα το Pineapple Express και είχε πολυ πλακα!

Ου Ου Ου!

old cranky owl είπε...

χαχαχαχααα όχι που δεν θα το ΄βλεπες!! :)PP -και "χεσμένος" ο τζεημσούκος είναι τόσο μα τόσο κούκλος χουχ-χχουουου! (Δεν γίνεται να τα "πειράξουμε" τα ερωτηματολόγια? Δηλαδή να το κάνω εγώ και να βάλω π.χ. το όνομα του αδερφού??? Στη σχολή όλο τέτοια κάναμε, μια χαρά τα μαγειρεύαμε!!) Ο φίλος μου είπε ότι το νικ μου του θυμίζει ιρλανδέζικη παμπ καταγώγι στο τελευταίο χωριό πριν το ατελείωτο δάσος. Ντόινγκκκ!!

bourboulithres είπε...

χαχαχαχαχαχαχα
Κουκλος ο άτιμος, κουυυυκλος!
Οπως και να ναι βγαίνει η γοητεία του!
Αχχχχχχχ!

Δεν μπορεις να φανταστείς πόσες φορές μου πέρασε απ το μυαλό να τα μαγειρέψω, αλλά είναι που θέλει να επιβλέπει η καθηγήτρια! Μια καθηγητρια που τις στελνεις μέηλ και σου απαντάει ένα μήνα αργότερα!

Χχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Πολύ ωραία παρατήρηση!

Ου Ου Ου!

F4FUN είπε...

hello Bour!!!
προλαβαίνω???
Εδώ έχω δει 6 season λεσβιακό "σαπούνι" (The L word), το SATC δεν θα έβλεπα? (και μόνο για την New York άξιζε)

kathysteras είπε...

θα προσφερθώ καθότι δεν μπορώ να πάθω κάτι χειρότερο, πρόσφατα την κοροιδεψα,έχει ισοπεδωθεί το σοβαρό μου προφίλ και επειδή μου το ζήτησε η αμάλθεια. Κάθε πότε προβάλεται βασικά;

mail :kathy_steras@yahoo.com

Έκτος και αν δεν πρόλαβα.

bourboulithres είπε...

@F4FUN
Γεια σου F4FUN!!!

AXAXAXAXAXAXAXA

Μόλις σφύριξε ο διαιτητής!
Σε ευχαριστώ παρα παρα πολύ πάντως!
Είσαι παρα παρα πολυ καλός!
:))))))))))

ΥΓ: Αν κανω για Nip/Tuck είσαι μεσα?!
χαχαχαχαχα


@kathysteras
Γεια σου kathystera!
Ωραίο nick!
Μου ταιριάζει και μενα!

"έχει ισοπεδωθεί το σοβαρό μου προφίλ"
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Δυστυχώς ο αγώνας έληξε!

Σε ευχαριστώ και σένα πάρα πάρα πολύ!
Είσαι παρα παρα πολύ καλός!
:)))))))))))

Και επίσης η amalthia ειναι παρα παρα πολυ καλη!

Marina είπε...

Καλημέρα. Το ειδα ΜΙΑ φορά μαζί με τον άνδρα μου και μετά απο 15 λεπτά είπε "μλκς" και κοιμήθηκε αμέσως. Εγώ άντεξα μέχρι το τέλος του επεισοδίου. Αντίστοιχα με εκείνον το βρήκα βαρετό. Αν αυτή είναι η mentality των ηλικιών 18-34, κρίμα.
Εννοείτε ότι ποτέ δεν το ξαναείδα

bourboulithres είπε...

Γεια σου Μαρίνα!
Η αλήθεια ειναι οτι το SATC μπορεί να γίνει απίστευτα ενοχλητικό,τόσο που να θες να πετάξεις τομάτες στην οθόνη!
Πλέον, και γω (που είμαι φαν) τις μισές φορές που το βλέπω εκνευρίζομαι τα μάλα!

betty-leon.hotel είπε...

Είναι πολυ καλο το σίριαλ νομίζω κορίτσι. Δεν είπαμε ότι με βγάζει βαθύστοχαστους συλλογισμους άλλα έχει έξυπνες ατάκες και πολυ δόση από real problems όπως ανέφερες.ως αναφορά την καρι ένταξυ ούτε για μένα είναι ο ιδανικός χαρακτήρας άλλα είναι πολυ καλή στο ρόλο του αφηγητή. Αυτά